Barnmorskan Paloma delar med sig av sina bästa tips inför förlossningen

Vi frågade Paloma om hon kände att det fanns några extra värdefulla tips hon ville ge till de som snart ska föda barn och vi fick några riktigt tänkvärda råd som vi hoppas kan hjälpa.

  • Ha inga förväntningar – va som ett blankt papper. Det kan såklart vara bra att veta på ett ungefär vad du önskar under förlossningen, men det är bra att kunna ta det som det kommer eftersom alla förlossningar är unika. Det är därför bra att försöka att inte ha andras berättelser som ett facit, tex. gällande vilken typ av smärtlindring du ska eller inte ska ta hjälp av.
  • Då det är svårt att veta innan hur du reagerar på smärta är det bra att prata ihop dig med din partner innan om det du tror är viktigt för dig under förlossningen. Då kan din partner hålla din talan om du själv inte kan det. Men återigen, då alla förlossningar är unika, är det bra om även din partner kan tänka om och anpassa sig till situationer som uppstår eller förändras.
  • Ladda upp innan beräknad förlossning genom att vila. Det är svårt att veta när ens förlossning sätter igång men försök att tanka sömnbanken några dagar innan.
  • Ät och drick under förlossningen. Alla runt omkring dig kommer säkert tjata om detta och det är verkligen viktigt. Det är en stor muskel i din kropp som arbetar konstant under värkarbetet så du blir av med mycket vätska precis som under ett träningspass. Och du behöver massor av energi! Ett bra tips är att packa med dig en träningsflaska, en sådan som du kan klämma ut drickan ur, så att du slipper krångla med glas och sugrör.
  • Din partner behöver också få i sig energi under förlossningen för att kunna hålla sig pigg och vara ett bra stöd. Många känner att de inte kan eller får ta sig något att äta, men det är tvärtom nödvändigt.
  • Försök att inte fokusera så mycket på öppningsgraden. Ibland sker 3 cm öppning på en timme och ibland 1 cm på 4 timmar.
  • Håll dig borta från Google. Om du vill var förberedd genom att vara påläst innan förlossningen välj istället att tex. läsa Föda utan rädsla av Susanna Heli, titta på föräldrautbildningen online från din MVC, eller lyssna på BabyzPodcast. Och förbered er tillsammans! Så att alla är med på tåget.
  • Glöm inte att din kropp och förlossning är unik!