Högfluorerade ämnen i kläder, skor och väskor. Är de farliga?

Kort svar – JA. Högfluorerade ämnen (PFAS) används flitigt idag inom både kläder-, väsk- och skoindustrin. Det är en effektiv metod för att göra ytterplagget, väskan eller skorna vattenavvisande och tåligare mot smuts. Nackdelarna är dock stora. Högfluorerade ämnen består av en kolvätekedja där alla eller vissa av väteatomerna är utbytta mot fluoratomer. Tyvärr är bindningen mellan ämnena så pass stark att den inte bryts ner när den kommer ut i naturen. I Sverige använder vi enligt Kemikalieinspektionen cirka 3 000 högfluorerade ämnen där man vet att höga halter är farliga och att flera av dom misstänkts vara cancerframkallande. 

Men hur kan du undvika högfluorerade ämnen? Och hur kan du skydda både dig själv och ditt barn från dessa ohälsosamma ämnen?

I val av ytterkläder, skor och väskor, kan du hålla utkik efter en etikett som säger att produkten är utan fluorerade ämnen, eller att den är PFC-fri. Om du väljer att köpa dessa produkter skyddar du inte bara dig och ditt barn, utan också vår miljö från ohälsosamt höga halter av fluorerade ämnen. Rudolf Group är ett företag som jobbat aktivt med denna fråga och har utvecklat nya hållbara ekologiska tekniker. De har tagit fram en vattenavvisande impregnering som heter BIONIC-FINISH®ECO som är helt utan flourkarboner och det är den impregneringen som vi har valt att använda till våra skötväskor ALVIN och JUNI. Vi gläds åt att fler företag har börjat använda denna typ av ytbehandling även till sina produkter och att vi tillsammans genom de val vi gör hjälps åt att värna om miljön.