Marie Berglind Vanja Jonasson grundare MOJ SWEDEN skötväskor

När vi inte gillade de skötväskor som fanns, sydde vi våra egna – och de blev grymt bra!

Vi (jag och Marie som grundat MOJ SWEDEN) lärde känna varandra i tjugoårsåldern när vi båda jobbade som skolfotografer och har sedan dess varit nära vänner. Marie var den av oss som fick barn först och när jag fick mitt första barn fick Marie sitt andra bara bara några dagar efter. Vi hade då lyxen att vara föräldralediga samtidigt och kunde ses en hel del och prata och promenera och ventilera ett och annat problem. Det var under den tiden som vi började spåna på de första idéerna till våra egna skötväskor.

Hur idén föddes

De första anteckningarna om vårt projekt är från 2011 och där är projektanteckningar blandade med noteringar om hur mycket mitt första barn sov. Jag var orolig att hon inte ens kom upp i tio timmar sömn per dygn, så jag ägnade dagarna och ibland några desperata nätter till att promenera, då det var det som krävdes för att hon skulle sova. Det var under de utflykterna som min frustration med den skötväska jag hade började. Jag hade spenderat ganska mycket tid innan jag fick barn åt att pirrigt och förväntansfullt titta på bilder och kika på andras skötväskor innan jag några veckor före beräknat datum valde och köpte en väska. Men vad visste jag då om vad som väntade? För att vara ärlig tänkte jag nog mest på hur väskan såg ut. Det dröjde inte länge innan jag blev varse. 🙂 

Första erfarenheterna som småbarnsförälder

Det var ett projekt bara att ta sig utanför dörren, att eftertänksamt packa en väska var inte att tänka på, det var mer så att jag i panik tryckte ner det som jag trodde jag skulle behöva. Efter ett tag förstod jag att det var en hel del som behövde tas med. Inte bara ombyte till min dotter utan även till mig själv (ja det kräks och brösten läcker och annat härligt), blöjor, mat, filtar m.m. När vi väl kom ut, och om det började regna, ja då blev det mesta i väskan blött. Och när behovet av ett blöjbyte var ett faktum fanns sällan fräscha skötytor att hitta och jag insåg då att jag inte hade särkilt stor nytta av den lilla skötbädden som följt med väskan (och som jag ändå oftast hade glömt att packa). Den var ju för liten redan när min tjej var nyfödd och ben och nyfikna händer var utanför den där lilla dynan och tog på – vad vill jag helst inte veta. Och var vi på besök hos någon tror jag ingen kände sig särskild trygg med att soffan eller vad det nu var jag bytte på, inte skulle få sig en härlig stänk av nåt. Ingen av mina barn har heller varit särskilt förtjusta i vagnen, de föredrog att bli burna i sele, och då blev det ännu mer bökigt med den där väskan som inte kunde bäras på ryggen. Jag insåg också att det mesta måste göras med en hand! Sen tyckte min man också att väskan var rätt ful. 

Marie var inte heller nöjd med de skötväskor hon hade hunnit testa. Hon störde sig på att det knappt fick plats nåt i dem och att öppningarna var trånga samtidigt som de inte gick att stänga ordentligt och saker ramlade ut. Och hennes lösa skötbädd försvann ganska snabbt, glömdes kvar nånstans. Men innan den försvann hade den ändå hunnit bli rätt sunkig då den inte gick att få ren ordentligt.

Första prototyperna till våra egna skötväskor syddes

Så vi sydde våra egna skötväskor som blev så bra att vi började rita upp mönster som utvecklade sig till två nya modeller som uppfyller en lååång kravlista.

Nu har vi skötväskor som klarar regn och snö, som det funkar att packa allt möjligt i och som har världens bästa integrerade skötbädd (fräsch, stor, lätt att torka av, listan fortsätter..). Med våra skötväskor kan vi stå där och inse att toaletten inte har ett fräscht skötbord och ändå känna att det är ok att veckla ut skötbädden där. Och vi kan göra det med en hand medan vi har barnet kvar i famnen, och sen slippa stoppa tillbaka skötbädden inuti väskan. Väskorna funkar också bra att ta med sig på alla de olika sätt som kan behövas; på ryggen (även väskmodellen går att bära som en ryggsäck), på vagnen eller i handen. Både vi och våra män tycker också att de är galet snygga.

Som krav hade vi också att material och tillverkning ska vara schysst mot oss människor och vår miljö, och även om det visade sig lite trixigt, är vi glada över att textilbranschen enligt vår erfarenhet ser mycket bättre ut nu än den gjorde för några år sedan och att vi lyckats få till dessa krav.

Vi hoppas innerligt att ni tycker skötväskorna är lika bra, smarta och snygga som vi tycker och att de kommer underlätta er vardag! De finns att köpa här i vår e-shop.

/Vanja

Sydde egna praktiska skötväskor