Vid val av skötbädd, vad ska du tänka på?

Att packa med sig en skötbädd i skötväskan känns för de flesta självklart men hur ska den se ut och vad är det som gör att den fungerar bra? Våra egna erfarenheter som småbarnsföräldrar är att det underlättar rejält om skötbädden är:

  • stor nog så att barnet får plats ordentligt och inte når oönskade underlag
  • lätt att torka av
  • enkel att ta fram och stoppa undan

Att skötbädden är i ett giftfritt material och att den inte förvaras i väskan bland rena kläder och mat (av hygieniska skäl), känns också självklart.

Allt detta var också med på vår kravlista när vi designade vår skötbäddslösning EasyUnfold™ – en skötbädd som är integrerad på utsidan av MOJ SWEDENs skötväskor.

Själva placeringen på utsidan gör att skötbädden inte behöver vara inne i skötväskan och väskan behöver heller inte öppnas upp för att få fram den. Då den sitter fast med dragkedjor som löper runtom är den också enkel att få fram och fälla undan. Så några funktionskrav redan avklarade med hjälp av hur den är konstruerad.

Att materialet ska vara giftfritt och samtidigt uppfylla kravet på att det ska vara lätt att torka av är inte en helt lätt kombination. För att skötbädden inte ska dra åt sig kladd behöver den ha en beläggning som är glansig och tillräckligt tjock och tidigare har den typen av material varit svårt att få tag på utan gifter, men vi har hittat en kombination som både uppfyller våra krav på funktion och som är ftalat-fri.

Och så att den är stor! Vi har aldrig förstått funktionen av en skötbädd där händer och armar når utanför redan innan barnet börjar växa. Men det är klart, det tar lite plats, men det märks inte eller gör inget om den sitter diskret på väskans utsida.

Vi frågade några föräldrar – Vilket ställe trodde du inte att du skulle behöva byta blöja på?

När jag var ute på en uteservering bajsade sonen igenom både hans och mina kläder, där fanns det dock inget skötrum, så jag fick lägga ut servetter på restaurangens skabbiga lilla toalett där vi knappt fick plats båda två, inte kul! — Mersina

Jag hade nog sett framför mig att jag skulle behöva byta blöja lite varstans, men kanske inte att det skulle bli så ofta utanför hemmet och att jag var tvungen att byta på marken eftersom det var svårt att hitta andra platser. Och att det t.o.m. på finare restauranger saknades skötbord och jag fick byta på golvet. Kristoffer

I vagnen. Jag trodde aldrig att jag skulle behöva byta blöja så många gånger i vagnen. När jag var på ställen där det verkligen inte fanns någonstans att ta vägen. Och på tåget. Det var verkligen en mardröm att byta på ett skumpigt tåg. Åkte mycket tåg till familjen och varje gång höll jag tummarna för att min bebis skulle vänta till efter tågresan, men inte då. — Marie

Blöjbyten är svårtajmade så en stor skötbädd där barnet inte når oönskade ytor och som inte läcker igenom är alltid skönt att ha med sig. Då spelar det mindre roll att bytet kanske behöver göras på ett smutsigt golv, på en parkbänk, i gräset i en park med en och annan fimp eller att lillen kissar precis under blöjbytet på den fina nya soffan.

Lycka till i ditt val av skötbädd och vi hoppas du fått några bra tips på vägen. Mer om vår skötbäddslösning  EasyUnfold™ hittar du här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *